fbpx

Сезонните работници да не се спират от пътуване при заявка на чужд работодател

България не трябва да спира сезонните работници, които заминават по заявка на чуждестранни работодатели. Това коментират от Европейската комисия пред „Сега“, помолени да разяснят насоките, които ЕК публикува на 30 март – „За упражняването на свободното движение на работници по време на епидемичния взрив от COVID-19„.

„Насоките относно упражняването на свободното движение на работници по време на пандемията на коронавирус ясно посочват, че държавите членки трябва да позволят на работниците от други държави членки да продължат да преминават границите си на работа, ако работата в съответния сектор все още е разрешена в приемащата държава членка. Като цяло държавите членки следва да възложат на работодателите необходимостта от осигуряване на адекватна защита на здравето и безопасността“, се изтъква в разяснението, цитирано от изданието.

По повод гаранциите за здравето на тези работници, предвид пандемията от COVID-19, от ЕК изтъкват, че отговорността да се грижат за всички предпазни мерки, за да се избегне по-нататъшното разпространение на коронавируса е споделена между държавите членки, сезонните работници и работодателите.

Сезонните работници в селското стопанство изпълняват при определени обстоятелства възлови функции за прибиране на реколтата, засаждането и поддържането. В такава ситуация държавите членки трябва да третират тези лица като възлови работници и да им позволят да влязат на тяхната територия и да имат безпрепятствен достъп до работното си място. Държавите членки следва да обменят информация за различните си нужди в този сектор на техническо ниво, за да отговорят на недостига на работна ръка в резултат на кризата, се казва още в становището, пише „Сега“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"