fbpx

Изненада: схемата за компенсациите не била 60:40, а 23:77

Работата на НСТС (тристранката) продължава и днес в онлайн режим, след като вчера социалните партньори не успяха да постигнат съгласие по проекта за постановление на МС, указващ условията за държавните компенсации, подпомагащи бизнеса по схемата 60:40.

Междувременно обаче АИКБ внесе ключово предложение за промяна на проекта – вместо 60 процента, държавата да участва с 80 процента в компенсирането на затруднените работодатели. Сред другите съществени промени е и актуализиране на списъка с икономически дейности, които ще имат право на компенсиране, като, например, вече е включено и частното предучилищно образование.

От АИКБ са изчислили въз основа на реалната заплата на работник от машиностроенето, че всъщност схемата не е 60:40, а 23:77. Или – от 100 лева нето, получени от работника по формулата 60:40, държавата дава 23 лева, а предприятието 77.

Изчислението е направено като се вземат предвид плащанията към държавата – осигурителни от работодателя, осигурителни и данъчни от работника. Схемата е онагледена от долната таблица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"