fbpx

Социалните мрежи вредят на работния процес, притеснен бизнесът

„Социалните мрежи вредят на работния процес. Ако работата на даден човек не е свързана с Facebook или други социални мрежи, той не би трябвало да прекарва работното си време там“.

Това заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в студиото на Bloomberg TV Bulgaria, цитиран от Инвестор.

Той смята, че това е и една от причините за по-ниската производителност на труда в България. Българският работник е около 4,5 пъти по-ниско производителен от средния европеец. Причина за това са лоша организация на труда, липса на знания и умения, но и дейности, които не са свързани с работата“, коментира Иванов.

Относно изискването по Закона за хората с увреждания за наемането им от фирмите Иванов изтъкна, че някои компании не могат да отговорят на изискванията на закона и предпочитат да платят компенсационни такси в размер на 30% от минималната работна заплата. Другият вариант е те да купуват стоки и услуги от кооперации на хора с увреждания, в размер на двукратния размер на минималната работна заплата, обясни той.

По думите му от 2400 заявени от работодателите работни места за хора с увреждания, само 700 са заети и остават 1700 свободни.

Фирмите, които имат задължения по този закон, в България са малко над 5000 – големите и средни фирми. За 20 дни са проверени 900 от задължените лица от страна на Инспекцията по труда. „За устройване на работно място за човек с увреждане работодателят може да получи до 10 хиляди лева от държавата“, каза Иванов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"