fbpx

“Булгартрансгаз” плати 250 млн. лева аванс за “Балкански поток”

С близо 250 млн. лева държавната “Булгартрансгаз” е авансирала строителството на “Балкански поток”. Това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя уточни, че два са начините за финансиране на газопровода – строителят “Аркад” да осигури заем или “Булгартрансгаз” да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Заради забавяне на обществената поръчка за строителството газопроводът ще бъде завършен през първата половина на 2020 г.

Проведена процедура е осигурила банкови кредити на „Булгартрансгаз” общо за 200 милиона евро, обезпечени чрез депозити в щатски долари за срок от шест месеца, с опция за удължаване за още шест. Това съобщиха от държавната компания.

Със средства ще се покриват инвестиционни разходи на територията на страната. Обезпеченият кредит ще бъде използван за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта – обединение „Консорциум Аркад“, както и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“.

От дружеството информира, че вече има подписани договори с някои от най-големите международни финансови институции.

“Балкански поток”, чиято проектна стойност е 1,1 млрд. евро, е алтернативен маршрут за доставка на руски газ през Турция. Трасето заобикаля Украйна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"