fbpx

Пускат отново самолетната линия София-Тбилиси

Директната самолетна линия София-Тбилиси ще бъде пусната отново. За това се договориха българският министър на транспорта Росен Желязков и министър-председателят на Грузия Георги Гахария.

Желязков участва във форума „Пътят на коприната“, който събра министри, представители на бизнеса и експерти в грузинската столица.

„Нискотарифен превозвач е заявил, че връзката между Грузия и София е интересна за него. За туризма това ще бъде изключително важно“, обясни Желязков.

По време на срещата е обсъдено и дублирането на фериботната линия Бургас-Батуми. В посока Грузия линията е натоварена 100%. На връщане, обаче, е само 30%.

Направено е предложение да има още един ферибот, тоест в рамките на седмичните курсове да се поеме и превозът на стоки от Грузия или транзит през Грузия към България.

Двете държави преговарят и за изграждането на подводен високоволтов кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море. Вече е пуснат кабел за широколентов интернет.

Стокооборотът между България и Грузия е половин милиард долара годишно. Грузия има споразумение за свободна търговия с ЕС и Китай и е в центъра на Пътя на коприната – това е мащабна инвестиционна програма на Китай за 1 трилион долара, която трябва да свърже Азия и Европа с нови търговски пътища.

Религиозният и културен туризъм е областта с най-висок потенциал на развитие между двете страни. 15 000 грузинци посещават България годишно. Част от тях не пропускат Бачковския манастир, който през 11 в. се развива като център на грузинското монашество.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"