fbpx

ЕС и Азербайджан пред сключване на ново споразумение

През 2019 година беше постигнат значителен напредък в преговорите по новото споразумение за партньорство между Европейския съюз (ЕС) и Азербайджан, коментира ръководителят на представителството на ЕС в Азербайджан – Кестутис Янаускас, цитиран от Trend.az и Blacksea Caspia.

По думите на Янаускас, значителна част от споразумението вече е предварително съгласувана.

„Някои части от споразумението, най-вече свързани с въпросите на търговията, изискват допълнителна работа. В края на 2019 година възникнаха нови реалности във връзка със създаването на нов екип в Министерския съвет на Азербайджан и на новата Европейска комисия в Брюксел. На 19 – 20 декември 2019 година, делегация на високо равнище от Брюксел посети Баку и проведе доста продуктивни консултации по останалите отворени глави на проекта за споразумение с представителите на редица ключови държавни учреждения на Азербайджан. И двете страни потвърдиха своята твърда политическа воля да продължат работа по възможно най-скорошното приключване на преговорите“, изтъква Кестутис Янаускас.

Ръководителят на представителството на ЕС смята, че 2019 година е била благоприятна за двустранното сътрудничество.

„Бяха направени много посещения на най-високо равнище. Достигнахме значителен прогрес в строителството на „Южния газов коридор“, в преговорите по новото двустранно споразумение и по авиационното споразумение. Проведохме много успешен бизнес форум ЕС – Азербайджан, инициирахме транспортен диалог и активизирахме диалога си по сигурността“, е заявил Янаускас.

През ноември 2016 година, Съветът на Европейския съюз даде мандат на Европейската комисия и на Върховния представител по външните работи и политиката по сигурността, да водят преговори от името на ЕС и на неговите държави – членки по въпроса за всеобхватно споразумение с Азербайджан.

Новото споразумение трябва да замени споразумението за партньорство и сътрудничество от 1996 година.

До момента, двустранните отношения между ЕС и Азербайджан се регулират от споразумението за партньорство и сътрудничество, което беше подписано през 1996 година и влезе в сила през 1999 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"