fbpx

Над 400 хиляди могат да останат без работа в Германия заради електромобилите

Германия може да съкрати 410 000 работни места до 2030 година, заради преминаването към производството на електромобили. Това пише „Ханделсблат“, позовавайки се на правителствени съветници, съобщава БНР.

Според доклад на Националната платформа за бъдещето на мобилността (NPM) – консултативен съвет към правителството на Германия, само при производството на двигатели и трансмисии ще бъдат изложени на риск около 88 000 работни места.

Причината е, че двигателите на електрическите автомобили се изработват от по-малко части и изискват по-малко поддръжка, отколкото двигателите с вътрешно горене, коментира докладът.

Освен това производството на превозни средства ще бъде допълнително автоматизирано и няма да бъде необходимо поддържането на сегашното ниво на работна заетост в автомобилната индустрия.

През 2018 година заетостта в автомобилната индустрия в Германия достигна 834 000 работни места, което е най-високото ниво от 1991 година насам.

Водещата асоциация на автомобилната индустрия в Германия (VDA), която през декември също предупреди за повече съкращения на работни места през 2020 година поради спад в продажбите на автомобили в световен мащаб, коментира, че прогнозата на NPM се основава на „нереалистичен краен сценарий“, пише още немският вестник, цитиран от БНР.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"