fbpx

Мъск обеща мощни батерии и евтини електромобили, но акциите на Tesla паднаха

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че компанията възнамерява да произвежда нови по-мощни батерии за автомобили с електрически двигатели.

По време на презентация, излъчена на уебсайта на компанията и няблюдавана от 270 000 души, предприемачът изрази загриженост, че Tesla „все още не е представила наистина достъпно превозно средство“ и обеща да направи това в бъдеще като бъде намалена цената на батериите.

За да понижи цената на превозното средство, Мъск описа ново поколение батерии, които ще бъдат по-мощни, по-дълготрайни и наполовина по-евтини от сегашните.

Новите по-големи цилиндрични клетки на Tesla ще осигурят пет пъти повече енергия, шест пъти повече мощност и далеч по-голям обхват на движение.

Според Мъск по този начин значително ще се увеличи разстоянието, което автомобилите могат да изминат без допълнително зареждане. Очаква се новите батерии да започнат да се производството до края на 2021 г. първо в Калифорния.

Предприемачът прогнозира, че след около три години компанията ще може да представи атрактивен електрически автомобил за 25 хиляди долара.

За да спомогне за намаляване на разходите, Мъск каза още, че Tesla планира да рециклира клетките на батериите в своята „гигафабрика“ в Невада, като същевременно редуцира кобалта – един от най-скъпите материали за батерии – до почти нула.

Той също така планира да произвежда собствени акумулаторни клетки в няколко високо автоматизирани фабрики по целия свят.

Въпреки обещанието на Илон Мъск, пазарната капитализация на Tesla спадна с 20 милиарда долара само за два часа във вторник след поевтиняване на акциите на компанията.

Средните цени на електрическите превозни средства са намалели през последните години благодарение на промените в състава на батериите, но те все още са по-скъпи от конвенционалните автомобили. Батерията се оценява на четвърт до една трета от цената на електрическото превозно средство.

Tesla във вторник представи и нов Model S Plaid, седан с обхват 520 мили, който може да достигне максимална скорост до 200 мили в час (320 км в час), като доставките започват през 2021 г.

Plaid е показан и на уебсайта на Tesla с цена от близо 140 000 долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"