fbpx

Топлото време срина енергийните цени

Енергийните фючърси за суров петрол, рафинирани продукти и природен газ се сринаха рязко през новата година, тъй като притесненията на търговците за студеното време намаляха, както и опасенията от недостиг на доставки и дъмпингови договори, пише Ройтерс.

Цените се покачиха миналата година заради опасенията, че Европа ще замръзне поради загубата на руското гориво, тъй като ОПЕК+ намали целите за производство и тъй като критично ниските запаси от дестилат в САЩ повишиха перспективата за ограничаване на износа на гориво.

Тези страхове се оказаха преувеличени, което доведе до спад на цените. Европейските газови запаси са доста над сезонните норми, Saudi Aramco тази седмица намали цените на петрола, доставян за Азия, а добивът на членовете на ОПЕК неочаквано се повиши миналия месец, сочи проучване на Ройтерс.

По-високите от обичайните температури в Съединените щати и Европа също намалиха нуждата от газ и петрол за отопление.

Природният газ в САЩ се срина с около 18% през първата седмица на януари, най-големият спад за начало на година в историята. Спадът от 12% на фючърсите за дестилати е най-големият от 1991 г. насам. Потреблението на дестилат обикновено се повишава при търсенето през зимния сезон.

Фючърсите на West Texas Intermediate, Brent и американския бензин отбелязаха най-големия си седмичен спад в начало на година от 2016 г. насам, като WTI падна със 7,4%, Brent със 7,3% и бензинът в САЩ със 7,3%.

Някои от най-големите ни страхове през 2022 г. така и не се сбъднаха“, казва Джон Килдъф, партньор в Again Capital LLC в Ню Йорк, цитиран от агенцията. Въпреки че свободният капацитет на ОПЕК е ограничен, търговците виждат допълнителни доставки от Гвиана, Бразилия и Канада, отбелязва той.

Призракът на рецесията повдигна нови въпроси относно търсенето. Разочароващите данни за заетостта и производството в САЩ и нарастващите случаи на COVID-19 в Китай засилиха страховете от глобална рецесия, която ще намали търсенето на гориво.

Освен това миналата седмица Китай вдигна квотите си за износ на рафинирани продукти, сигнализирайки за по-слабо вътрешно търсене.

Очакванията, че цените ще се възстановят, доведоха до това, че цените за първия месец за референтните стойности на суровия петрол в САЩ и сорта Брент се търгуват по-слабо спрямо договорите за втория месец. Това стимулира търговците да купуват и складират гориво.

Януари 2023 г. е най-горещото начало от повече от 15 години“, сочат анализатори от енергийната консултантска фирма EBW Analytics.

Рано е да се каже дали цените ще се възстановят бързо. Кривата на петрола може да се засили, когато търсенето се възстанови и пазарът заработи чрез свободния капацитет на ОПЕК, прогнозират анализатори от Goldman Sachs.

Банката прогнозира, че Brent ще струва средно 90 долара за барел през 2023 г., което е спад от сочените 110 долара по-рано.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"