fbpx

Три предизвикателства пред технологиите за водата

Недостигът на водни ресурси подлага на изпитание въображението на инженерите и стимулира растежа на пазара в сектора. Ето кои са най-важните иновации в момента, представени от Les Echos.

Според прогнозите на ЮНЕСКО през 2030 г. може да има недостиг на 40% прясна вода, необходима за задоволяване на нуждите на планетата. Това предизвика поток от иновации, които обхващат всички сектори – промишлени, обществени и частни, насочени към едновременното намаляване на потреблението, рециклиране на по-големи количества и използване на неизползваеми в момента резерви. „Извършва се промяна в начина на мисленето ни по отношение на водата“, казва Арно Базир, президент на Suez Eau France.

Тази промяна се отнася на първо място до инфраструктурата. Въпреки инвестицията от 2,5 милиарда евро годишно в обновяването на тръбите във Франция, всяка година 1 милиард кубически метра питейна вода, циркулираща в мрежите, не достига до местоназначението си поради течове. Подобряването на тяхното състояние е първата грижа на водоснабдителните компании. Примерите за подобряване на управлението непрекъснато се увеличават. Благодарение на система от сензори, свързани с изкуствен интелект, най-голямата френска водопреносна мрежа, Syndicat des eaux d’Ile-de-France (Sedif), може да инвестира там, където има най-голяма нужда. „Нашият приоритет е да подменим тръбите, които са в най-лошо състояние там, където можем да ги открием“, казва Делфин Алриви, мениджър на техническите активи на Sedif.

Интелигентни мрежи

Водоснабдителните компании се стремят да направят мрежите си по-интелигенти. В Бордо, където общината знае, че демографските процеси ще предизвикат през 2030 г. недостиг на вода в размер на 7 до 10 милиона м3 годишно, бяха инсталирани алгоритми за промяна на налягането в зависимост от пиковете на потрбление. Това направи възможно увеличаването на дебита на мрежата с 5 пункта. „Понижаването на налягането механично намалява течовете“, обяснява Арно Базир. Подобно на интелигентните електрически мрежи, които позволяват по-добро управление на енергийните потоци, прилагането на такива алгоритми би трябвало да направи възможно да се отговори по-адекватно на миграционното движение на населението.

Иновациите имат за цел не само да запазят старите системи, но и да създадат нови. В тази област основно значение има рециклирането на отпадъчните води. „Ръстът на този пазар в компаниите е 20% годишно“, според анализа Pictet Asset Management. Неговият потенциал е огромен, тъй като би могъл да осигури водата, потребявана от селското стопанство. Той консумира почти три пъти повече, отколкото е потреблението в бита и пет пъти повече от това в промишлеността. Основното технологично предизвикателство пред масовото използване на рециклирана вода за битови нужди е отстраняването на микрозамърсителите, които могат да причинят здравословни и екологични проблеми.

Противоречия

Във Франция е поставено началото на експеримент, който се следи стриктно от Националната агенция за здравна сигурност. Отпадните води на 40 000 домакинства, третирани и пречистени от пречиствателната станция Petit-Plessis, ще могат да бъдат повторно вкарани в резервоара Jaunay, отстоящ на 27 км, където е местният каптаж за питейна вода. Така близо 1 милион м3 вода годишно допълнително може да се използва повторно. Анализите на този пилотен проект ще бъдат готови през 2025 година. В промишлеността се предвижда да се попълнят подпочвените води на същия принцип.

Последната възможност е обезсоляването на морската вода. Според еколозите обаче, това е добра идея само на пръв поглед. „Процесът на обезсоляване е много енергоемък и в резултат на него ще се увеличи концентрацията на сол, която е токсична за околната среда и ще засегне биоразнообразието“, обобщава Патрис Миран, говорител на „Екология в центъра“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"