fbpx

Божков издирван със 7 обвинения. „Държавата влиза в ролята на “бухалка”, обяви компанията му

Бизнесменът Васил Божков е обявен за международно издирване, след като спецпрокуратурата задочно му е повдигнала 7 обвинения, сред които за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице.

Това съобщи пред медиите в късния следобед главният прокурор Гешев, след като сутринта ДАНС, полиция и прокуратура, „атакуваха“ офиси на Божков в София. Стана ясно още, че от Комисията по хазарта има задържани лица, сред които и председателят на комисията.

Това е поредният български олигарх, който бяга от България„, коментира главният прокурор, но изрази увереност, че Божков ще бъде намерен и изправен пред съда.

В същото време бизнесменът заяви, цитиран от редица медии, че не знае какво се случва, никой не го е потърсил, той е в чужбина, но ако се наложи е на разположение.

В късния следобед от компанията му „Нове холдинг“ разпространиха до медиите официална позиция, според която „показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното“.

„Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на  бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми“, заявяват от „Нове холдинг“ и уверяват, че „и до момента г-н Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални  документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения“.

„С досегашните си действия, става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от  измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици“, пишат още от компанията на Васил Божков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"