fbpx

Важно е Маришкият басейн да произвежда ток без вносни суровини, убедени министри

Още преди година България се е присъединила към ангажимента на ЕС да намали с 55 процента въглеродните емисии до 2030 година, припомни финансовият министър Асена Василев, който заедно с министъра на икономиката Кирил Петков посетиха Раднево и Стара Загора, където взеха участие в среща с представители на синдикатите в „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ 2.

Ако някой дойде тук в тази зала и ви каже, че има план как ние да излезем и да обърнем това решение, което сме подписали, или е луд, или ви лъже„, добави Василев, цитиран от БНР.

„Работата по това още не е започнала и затова е важно да чуем какви идеи имат хората, за да започнат да се планират“, каза той.

По думите му, Маришкият басейн дава около 40% от електрическата енергия на страната, без да се ползват вносни суровини и е много важно тези 40% да си останат наши и да не зависим от внос на суровини.

Асен Василев посочи още, че България може да разчита на средства за трансформация на комплекса „Марица Изток“ и от новия европейски Фонд за справедлив преход. Целта на този фонд е да бъде подпомагнат  преходът към икономика, която не зависи от въглищата, съгласно новите цели на ЕС в опазването на климата.

Така, освен за Плана за възстановяване, трябва да се планират и средствата от Фонда за справедлив преход, които са 1,3 млрд. лв. и са специално за въглищните региони

От своя страна министърът на икономиката Петков изтъкна, че трябва да бъде запазена възможността за работа на хилядите заети сега в комплекса.

Двете инициативи, които трябва да обсъдим – са Плана за възстановяване откъм потенциална индустриална зона в този район, и как това да го направим по най-добрия начин. Но две неща са много важни за нас: независимостта на енергийната система и работните места на всички тези хора„, коментира Кирил Петков, цитиран от Националното радио.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"