fbpx

Без удължаване на винетките заради извънредното положение

Нито един текст от закона за извънредното положение не освобождава потребителите от плащането на държавни такси.

Затова и електронните винетки и тол таксите трябва да се плащат в сегашната ситуация. Това обясни  проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред БНР.

Така той отхвърли вероятността да бъде удължен срокът на годишните е-винетки заради извънредната ситуация с коронавируса.

48% от купените е-винетки са с период на валидност от една година, а по-голямата част са за по-кратко.

Директива 1999/62/ЕС, по която се събират пътни такси, казва, че не трябва да се допуска дискриминационно отношение към потребителите, напомни той.

В случай на удължаване на срока на годишните винетки, дискриминирани биха се оказали шофьорите, които са платили за по-кратки периоди. 

Освен това ограничителните мерки, въведени заради разпространението на COVID-19, не възпрепятстват пътуването за работа, за пазаруване или за грижа за близки хора от малките населени места към областните центрове.

Наблюденията на служителите от тол контрола, които помагат на КПП-та край областните центрове в страната, създадени заради мерките срещу COVID-19, показват, че хиляди леки автомобили и микробуси пътуват всеки ден, обобщи проф. Олег Асенов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"