fbpx

Преди да инвестирате и колекционирате: какво трябва да знаете за незаменяеми токени (NFT)

Незаменяемиje токени (NFT) изглежда са избухнали от нищото тази година. От изкуство и музика до такос и тоалетна хартия, тези цифрови активи се продават като екзотични холандски лалета от 17-ти век, някои за милиони долари.

Но струват ли си NFT парите? Някои експерти казват, че са балон, готов да избухне, като например Beanie Babies. Други смятат, че NFT са тук и ще останат, променяйки инвестициите завинаги.

Какво е NFT?

NFT е цифров актив, който представлява обекти от реалния свят като изкуство, музика, предмети в различни игри и видеоклипове. Те се купуват и продават онлайн, често с криптовалута и обикновено се кодират със същия базисен софтуер, като много от криптовалутите.

Въпреки че съществуват от 2014 г., NFT придобиват известност сега, защото стават все по-популярен начин за покупка и продажба на цифрови произведения на изкуството. Зашеметяващите 174 милиона долара са похарчени за NFT от ноември 2017 г.

NFT обикновено са и единствени по рода си или са с много ограничено производство и имат уникални идентификационни кодове. „По същество NFT създават дигитален дефицит“, казва Ари Ю, председател на Вашингтонската асоциация на технологичната индустрия Cascadia Blockchain Council и управляващ директор на Yellow Umbrella Ventures.

Това е в ярък контраст с повечето цифрови творения, които са почти винаги безкрайни в предлагането си. Хипотетично, прекъсването на предлагането трябва да повиши стойността на даден актив, като се приеме, че е стабилен в търсенето.

Но много NFT, поне в тези ранни дни, са цифрови творения, които вече съществуват под някаква форма другаде, като емблематични видеоклипове от NBA игри или секюритизирани версии на дигитално изкуство, които вече се носят в Instagram.

Например, известният дигитален художник Майк Уинкълман, по-известен като „Бийпъл“, прави композиция от 5000 ежедневни рисунки, за да създаде може би най-известния NFT в момента „ВСЕКИ ДЕН: Първите 5000 дни“, който се продава в Christie’s за зашеметяващи 69,3 милиона долара.

Всеки може да разглежда отделни изображения – или дори целия колаж от изображения безплатно онлайн. Защо токава, хората са готови да похарчат милиони за нещо, което лесно биха могли да скрийншотнат или изтеглят?

Тъй като NFT позволява на купувача да притежава оригиналния артикул и не само това, в покупката се съдържа вградено удостоверяване, което служи като доказателство за собствеността. Колекционерите оценяват тези „права на дигитално хвалене“ почти повече от самия артикул.

По какво се различава NFT от криптовалутата?

NFT означава незаменим маркер. Обикновено се изгражда, като се използва същия вид програмиране като криптовалутата, Bitcoin или Ethereum, но тук приликата свършва.

Физическите пари и криптовалутите са „заменяеми“, което означава, че те могат да се търгуват или обменят една за друга. Те също са равни по стойност – един долар винаги струва друг долар; един биткойн винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на Crypto го прави надеждно средство за извършване на транзакции чрез блокчейн.

NFT са различни. Всеки от тях има цифров подпис, който прави невъзможно NFT да бъдат заменени или равни помежду си (и от там незаменими). Например, един клип на NBA Top Shot не е равен по стойност на друг, просто защото и двата са NFT. (Един клип на NBA Top Shot дори не е непременно равен на друг клип на NBA Top Shot, в този смисъл.)

Как работи NFT?

NFT съществуват в блокчейн, който представлява разпределена публична книга, която записва трансакции. Вероятно сте най-добре запознати с блокчейн като основен процес, който прави криптовалутите възможни.

По-конкретно, NFTs обикновено се държат в блокчейн на Ethereum, въпреки че и други блокчейни също ги поддържат.

NFT се създава или „сече“ от цифрови обекти, които представляват както материални, така и нематериални елементи, включително:

  • Изкуство
  • GIF файлове
  • Видео и спортни акценти
  • Колекционерски предмети
  • Виртуални аватари и скинове за видео игри
  • Дизайнерски маратонки
  • Музика

Дори туитовете се броят. Съоснователят на Twitter Джак Дорси продаде първия си туит като NFT за повече от 2,9 милиона долара.

По същество NFT са като физически колекционерски предмети, само че цифрови. Така че вместо да получи истинска маслена картина, която да виси на стената, купувачът вместо това получава цифров файл. Те също така получават изключителни права на собственост. Уникалните данни на NFT улесняват проверката на тяхната собственост и прехвърлянето на токени между собствениците. Собственикът или създателят може също да съхранява конкретна информация в тях. Например художниците могат да подписват своите произведения на изкуството, като включват подписа си в метаданните на NFT.

За какво се използват NFT?

Технологията Blockchain и NFT предлагат на артистите и създателите на съдържание уникална възможност да монетизират своите стоки. Например, художниците вече не трябва да разчитат на галерии или аукционни къщи, за да продават своето изкуство. Вместо това художникът може да го продаде директно на потребителя като NFT, което също им позволява да запазят по-голяма част от печалбите. В допълнение, художниците могат да програмират възнаграждения, така че да получават процент от продажбите всеки път, когато тяхното изкуство се продава на нов собственик. Това е привлекателна характеристика, тъй като художниците обикновено не получават бъдещи приходи, след като изкуството им е продадено за първи път.

Изкуството не е единственият начин да печелите пари с NFT. Марки като Charmin и Taco Bell продадоха на търг тематични NFT изкуства, за да наберат средства за благотворителност. Charmin нарече предложението си „NFTP“ (незаменима тоалетна хартия), а NFT изкуството на Taco Bell се разпродаде за минути, като най-високите оферти бяха за 1,5 увит етер (WETH) – равен на 3 723,83 долара по време на пускането.

Nyan Cat – GIF от 2011 г. на котка с поп тарт тяло – е продаден за близо 600 000 долара през февруари. А NBA Top Shot генерира повече от 500 милиона долара продажби в края на март. Един-единствен акцент на LeBron James в NFT донесе над 200 000 долара.

Дори известни личности като Snoop Dogg и Lindsay Lohan скачат на NFT, освобождавайки уникални спомени, произведения на изкуството и моменти като секюритизирани NFT.

Как да закупите NFT?

Ако искате да започнете своя собствена колекция NFT, ще трябва да придобиете някои ключови елементи:

Първо, ще трябва да вземете цифров портфейл, който ви позволява да съхранявате NFT и криптовалути. Вероятно ще трябва да закупите някаква криптовалута, като Ether, в зависимост от валутите, които вашият NFT доставчик приема. Можете да закупите крипто с помощта на кредитна карта на платформи като Coinbase, Kraken, eToro и дори PayPal и Robinhood сега. След това ще можете да го преместите от борсата в избрания от вас портфейл.

Трябва да имате предвид таксите, докато проучвате опциите. Повечето борси таксуват поне процент от транзакцията си, когато купувате крипто.

Освен това процесите на проверка за създатели и NFT списъци не са последователни за различните платформи – някои са по-строги от други. OpenSea и Rarible, например, не изискват проверка на собственика за NFT обяви. Защитата на купувача изглежда оскъдна в най-добрия случай, така че, когато пазарувате за NFT, може би е най-добре да имате предвид старата поговорка „дваж мери, веднъж режи“ (нека купувачът се пази).

Трябва ли да купувате NFT?

Само защото можете да си купите NFT, това означава ли, че трябва? „Зависи!“, казва Ю.

„NFT са рисковани, защото бъдещето им е несигурно и все още нямаме много история, за да преценим представянето им“, отбелязва тя. „Тъй като NFT са толкова нови, може да си струва да инвестирате малки суми, за да ги изпробвате засега.“

С други думи, инвестирането в NFT е до голяма степен лично решение. Ако имате пари в резерв, може би си струва да помислите, особено ако дадено NFT има лично значение за вас.

Но имайте предвид, че стойността на NFT се основава изцяло на това, което някой друг е готов да плати за него. Следователно търсенето ще движи цената, а не основните, технически или икономически показатели, които обикновено влияят върху цените на акциите и поне като цяло формират основата за търсене на инвеститорите.

Всичко това означава, че NFT може да се препродаде за по-малко, отколкото сте платили за него. Или може изобщо да не можете да го продатете, ако никой не го иска.

NFT също подлежат на данъци върху капиталовата печалба – точно както, когато продавате акции с печалба. Тъй като те се считат за колекционерски стоки обаче, те може да не получат преференциалните дългосрочни ставки на капиталовите печалби и дори могат да бъдат облагани с по-висока данъчна ставка за колекционерството. Имайте предвид, че криптовалутите, използвани за закупуване на NFT, също могат да бъдат обложени с данък, ако са се увеличили в стойността си, откакто сте ги купили, което означава, че може да искате да се консултирате с данъчен специалист, когато обмисляте добавяне на NFT към вашето портфолио.

Въпреки това, подхождайте към NFT точно, както бихте направили всяка инвестиция: Изследвайте, разберете рисковете – включително, че може да загубите всичките си инвестиционни долари – и ако решите да се впуснете, продължете със здрава доза предпазливост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"