fbpx

Европа се готви за газова криза

„Европа се готви за криза. Не знаем какво ще се случи на 1 януари, но ще бъдем готови“, заявява Мачей Возняк, заместник-ръководител на полския газов дистрибутор PGNiG. Думите му са по повод възможното спиране на транзита на руски природен газ през Украйна.

В свой коментар EUobserver припомня, че Русия трябва да плати на Украйна 2,6 милиарда долара в дългогодишен газов спор, решен от шведски съд в полза на Киев. Това именно може да доведе до повторение на зимната газова криза от 2009 г. в ЕС.

Присъдата е част от поредица от продължаващи правни спорове на стойност десетки милиарди евро. Повечето от тях произтичат от противоречив, 10-годишен газов договор, подписан през януари 2009 г. от тогавашния министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко в Москва. По силата му Украйна плаща за определени обеми газ от Русия, без значение колко газ всъщност взима.

Договорът изтича на 31 декември тази година и Русия заплашва да спре доставките на газ за Украйна, освен ако не прекрати правните си битки.

„Безспорно е необходимо пълно разрешаване на всички съдебни спорове преди подписване на нов договор“, заявява изпълнителният директор на „Газпром“ Алексей Милер, призовавайки те да бъдат „уредени извън съда“.

„Рискът от прекратяване на транзита съществува“, а предишните присъди на Швеция бяха „глупости“, които „влошават ситуацията“, заявява от своя страна руският президент Владимир Путин.

В момента Украйна транспортира около 87 милиарда кубически метра руски газ до държави от ЕС от общия износ на Русия в размер на 200 милиарда куб. см.

Мачей Возняк показва карта на количествата газ в хранилищата на Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия и Украйна. „Наричаме я карта на страха, тъй като от години не сме виждали такива нива на съхранение“, добавя Возняк.

Нов зимен газов кризис в ЕС, преговорите за транзита между Русия и Украйна идват на фона на по-широки стратегически опасения относно енергийните доставки в Европа.

От друга страна, спирането на транзита може да проправи пътя за по-широка руска военна агресия в Украйна, коментират украински военни, защото Русия няма да има какво да губи, ако сраженията унищожат украинските транзитни тръби.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"