fbpx

Тръмп подкрепи протестите в Хонконг, борсовите индекси паднаха

фондов пазар, акции

Азиатските и европейските фондови борси реагираха веднага, след като президентът Тръмп подписа указ за законопроекта в подкрепа на човешките права в Хонконг.

Китай гневно заплаши, че ще предприеме ответни мерки. Това породи съмнения за скорошно успешно постигане на търговска сделка между Вашингтон и Пекин.

Основните азиатски борси приключиха търговията с понижения. Китайският индекс Shanghai Composite загуби 0,47% от стойността си, индексът Hang Seng се понижи с 0,22%, японският Nikkei – с 0,12%, а южнокорейският Kospi – с 0,43%.

Европейските пазари на акции също се оцветиха в червено при старта на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europ 600 се понижава с 0,25% към 408,80 пункта, отстъпвайки от вчерашния 4-годишен връх около 410,39 пункта – непосредствено под рекордното ниво около 415,00 пункта от април 2015-а година.

Немският фондов индекс DAX30 се понижава с 0,34%, френският CAC40 – с 0,29%, британският FTSE100 – с 0,53% и  италианският  MIB – с 0,34%.

Подновените притеснения относно успешно приключване на търговските преговори САЩ-Китай се отразяват най-негативно на акциите на европейските компании, които са зависими от отношенията между двете водещи световни икономики, съобщава БНР.

Индексът на европейските автомобилни компании SXAP се понижава с 0,5%, а технологичният индекс SX8P – с 0,45%, тъй като влизащите в тях фирми имат и едни от най-големите бизнес експозиции на китайските пазари.

Акциите на немските автомобилни компании Volkswagen и Daimler поевтиняват съответно с 0,71% и с 0,46%, а тези на компанията за бизнес софтуер SAP – с 0,54%.

Силен спад с над 3% бележат акциите на френската компанията за алкохолни напитки (за коняк и ликьор) Rémy Cointreau, след като тя представи по-слаби от прогнозите резултати за печалбите и продажбите през шестте месеца до края на септември, обвинявайки частично за това протестите в Хонконг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"