fbpx

16,1% спад в промишлеността за година, показват данни на НСИ

Промишленото производство намалява през май с 0.1% в сравнение с април 2020 година, но спрямо година по-рано спадът е 16.1%, съобщи НСИ.

Фиг. 1. Индекси на промишленото производство (2015 = 100).

Понижение през този май спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.7%.

Увеличение с 1,1% е регистрирано в преработващата промишленост. По-значителен ръст се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 52.2%, на облекло – с 18.9%, на текстил и изделия от текстил – с 18.7%, на мебели – с 14.1%. Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия – с 18.6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 16.1%, при производството на лекарствени вещества и продукти – с 6.4%. 

Фиг. 2. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец. (Сезонно изгладени)

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост – с 16.9%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 15.5%, и в добивната промишленост – с 8.2%.

По-значително намаление спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 60.6%, на тютюневи изделия – с 46.2%, на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 39.3%.

Най-голямо увеличение е отчетено при производство на основни метали – с 16.2%, на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 8.1%, при производство на лекарствени вещества и продукти – с 5.1%.

Фиг. 3. Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година. (Календарно изгладени)




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"