fbpx

Трябва да действаме бързо, заяви Меркел пред Европарламента

„Икономиката е в лошо състояние и трябва да действаме бързо, защото ще пострадат слабите и уязвимите. Трябва компромис, в т.ч. и от ваша страна“ , заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя говори пред евродепутатите по повод началото на германското председателство на ЕС.

Меркел поиска подкрепа от Европейския парламент за френско-германския план за възстановяване от пандемията на стойност 500 млрд. евро, предаде БНР.

В края на следващата седмица е срещата на върха, когато ще бъде обсъден възстановителният план, предложен от ЕК.

„Парите, които искаме за реконструкция, няма да бъдат инвестирани само, за да стигнем дотам, където вече бяхме, но и да направим крачка в бъдещето“, отбеляза Меркел.

Тя подчерта, че Германия е решена да помогне на своите колеги да преодолеят кризата и че очаква „добро сътрудничество“ със своите партньори.

Германският канцлер каза, че за измененията в климата трябва да се търси глобално решение, за което Европа да поеме водеща роля.

Като други приоритети тя посочи цифровизацията и постигането на споразумение с Обединеното кралство за бъдещите отношения, като предупреди, че това може и да не се случи.

Германия ще продължи да настоява да се подпише ново споразумение за партньорство с Великобритания до края на годината, но ЕС трябва да се подготви за рязко разрушаване на двустранните връзките от 2021 г., предупреди Ангела Меркел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"