Pfizer обяви готовност за Covid ваксина, имунизираща за година

Pfizer обяви готовност за Covid ваксина, имунизираща за година

Pfizer и немският партньор BioNTech SE BNTX.O са първите производители на лекарства, които показват успешни данни от мащабно клинично изпитване на коронавирусна ваксина. Компаниите заявиха, цитирани от Ройтерс, че досега не са открили сериозни опасения за безопасността и се очаква да поискат разрешение за спешна употреба в САЩ по-късно този месец.

Ако това бъде постигнато, броят на дозите ваксина първоначално ще е ограничен. Остават и много въпроси, включително колко дълго ваксината ще осигури защита. Новината обаче дава надежда, че други ваксини в разработка срещу новия коронавирус също могат да се окажат ефективни, коментират от Ройтерс.

По-рано дтес стана ясно, че продуктът на Pfizer/BioNTech показва 90% ефективност.

„Днес е страхотен ден за науката и човечеството“, обяви в изявление Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer. „Постигаме този критичен крайъгълен камък в нашата програма за разработване на ваксини в момент, когато светът се нуждае най-много от него, като нивата на заразяване стават нови рекорди, болниците се приближават до свръхкапацитет и икономиките се опитват да отворят отново.“

Pfizer ще поиска разрешително за спешна употреба на ваксината в САЩ за хора на възраст между 16 и 85 години. За целта ще трябва да събере двумесечни данни за безопасност за около половината от около 44 000 участници в изследването, очаквани в края на ноември.

„Почти съм в екстаз“, казва в интервю Бил Грубер, един от най-добрите учени на Pfizer „Това е чудесен ден за общественото здраве и за потенциала да извадим всички от ситуацията, в която се намираме“, цитира Ройтерс.

Съоснователят и изпълнителен директор на BioNTech BNTX.O Угур Сахин, заяви пред Ройтерс, че е оптимист, че защитният ефект на експерименталната ваксина, разработена съвместно с Pfizer, ще продължи поне една година.

„Трябва да сме по-оптимистични, че имунизационният ефект може да продължи поне една година“, изтъква Сахин.

Въпреки че все още не е известно колко дълго ще продължи защитата, той информира, че изследванията върху възстановени пациенти са показали, че тези с високи нива на антитела не са имали рязък спад и същото вероятно ще важи за ваксинирани хора.

Междувременно пазарите реагираха светкавично. S&P 500 и Dow нараснаха съответно с 5,93% и 4,58%. Ръст на акциите регистрираха и Boeing Co – 15 %, а авиокомпаниите и операторите на круизни линии – между 20% и 30%. Американските банки, включително Citigroup Inc и Bank of America Corp, скочиха с около 9%, докато петролните компании Exxon Mobil Corp и Chevron Corp се покачиха с около 10%.

Подчертавайки логистичното предизвикателство при разпространението на ваксината, която принадлежи към клас, известен като РНК, споразумението за първите три месеца е генетичното съединение да бъде изпратено и централно съхранявано при минус 70 градуса по Целзий.

По думите на Сахин, за транспорта до и на самото място ваксината може да се съхранява до пет дни при температури в хладилник.

До декември очакваме повече данни (за молекулярната стабилност) и ако тези резултати ни позволят да държим ваксината в хладилник за повече от пет дни, може би две седмици, това отново би опростило нещата.“

Степента на ефикасност, постигната при изследванията, е доста над 50%, изисквани от Американската администрация по храните и лекарствата за коронавирусна ваксина.

За да подейства ваксината, са нужни две дози, приети в разстояние от три седмици. Тестовете, извършени в САЩ, Германия, Бразилия, Аржентина, Южна Африка и Турция са показали, че 90% от хората са придобили имунитет от COVID-19 седем дни след втората доза.

Данните все още не са рецензирани или публикувани в медицинско списание. Pfizer заявяват, че ще го направят, след като получат резултати от цялото изпитание.

Pfizer и BioNTech имат договор с правителството на САЩ за 1,95 милиарда долара за доставка на 100 милиона дози ваксини от тази година. Те също са постигнали споразумения за доставка с Европейския съюз, Великобритания, Канада и Япония.

За да спестят време, компаниите започнаха производството на ваксината, преди да разберат дали тя ще бъде ефективна. Сега те очакват да произведат до 50 милиона дози или достатъчно ваксина, за да защитят 25 милиона души тази година.

Pfizer заяви, че очаква да произведе до 1,3 милиарда дози от ваксината през 2021 година.

Десетки производители на лекарства и изследователски групи по целия свят се надпреварват да разработят ваксини срещу COVID-19. Междувременно преди дензаразените по света надхвърлиха 50 милиона души, откакто новият коронавирус се появи за първи път в края на миналата година в Китай.

Ваксината Pfizer и BioNTech използва технология Messenger RNA (mRNA), която разчита на синтетични гени, които могат да бъдат генерирани и произведени за седмици в мащаб по-бързо от конвенционалните ваксини.

Moderna Inc MRNA.O, чийто кандидат за ваксина използва подобна технология, се очаква да докладва резултатите от мащабното си проучване по-късно този месец. Технологията mRNA е предназначена да предизвика имунен отговор, без да се използват патогени, като действителни вирусни частици.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"