fbpx

ЕС налага мита на американски стоки за 4 млрд. долара

Европейският съюз ще наложи мита върху американски внос на стойност 4 милиарда долара от утре, 10 ноември като се надява, че избраният президент Джо Байдън ще насърчи рязко подобрение на трансатлантическите връзки.

Блокът ще упражни правото на контрамерки, присъдено му миналия месец от Световната търговска организация по дело срещу американския производител на самолети Boeing, част от дългогодишната битка между САЩ и ЕС за субсидии за гражданската авиация, съобщи Ройтерс.

„На всеки етап ясно сме заявявали, че искаме да уредим този дългогодишен проблем“, каза еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис на пресконференция след видео среща на търговските министри на ЕС.

„За съжаление, въпреки нашите най-добри усилия (и) поради липса на напредък от страна на САЩ, можем да потвърдим, че по-късно днес Европейският съюз ще упражни правата ни и ще наложи контрамерки, присъдени ни от СТО по отношение на Boeing.“

Това означава, че тарифите, определени да засегнат американския износ на самолети и части, както и набор от селскостопански продукти, ще влязат в сила във вторник.

Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, повтори предложението на ЕС, че блокът ще прекрати мерките си, ако Съединените щати направят същото, но заяви, че Вашингтон до момента не се е съгласил да го направи.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви на същата пресконференция, че много страни от ЕС виждат победата в изборите на Байдън като шанс за преформатиране на търговската политика.

„Ще се опитаме да дадем нов старт в търговската политика между Съединените щати и всички държави-членки“, каза Алтмайер, чиято държава е ротационен председател на ЕС. Той добави, че целта на Европа е да намери нов общ език с бъдещата администрация на Байдън и след това да намали тарифите възможно най-много.

Президентът Доналд Тръмп, с когото Европа е в обтегнати отношения, не отстъпва и отправя правни предизвикателства към резултата от изборите на 3 ноември.

„Има големи очаквания и надеждата, че американските президентски избори ще доведат до връщане към многостранна ангажираност в международната търговия и че ще бъде възможно да се преодолеят минали конфликти“, каза Алтмайер.

Домбровскис заяви, че Европейската комисия, която координира търговската политика за 27-те държави-членки на ЕС, е осъществила някои неформални контакти с екипа Байдън.

Макар резултатите от президентските избори да показаха победа за кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, републиканецът Доналд Тръмп ще остане президент до 20 януари и има възможност да увеличи размера на американските мита за Европа, които бяха наложени в отговор на субсидиите за „Еърбъс”.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"