fbpx

Хайнан стартира първия трансконтинентален въздушен товарен маршрут

Южнокитайският остров Хайнан стартира първия трансконтинентален въздушен товарен маршрут, за да разнообрази международните канали за доставка.

Според вестник „Hainan Daily“ стоките ще се доставят редовно от столицата на провинцията Хайкоу до Амстердам.

Първата партида, доставена в Европа, е тежала 110 тона. Транспортирането е извършено с помощта на Boeing 747-400F. Продуктите, доставяни в Холандия, включват електроника и домакински стоки. По обратния път самолетът ще пристигне с автомобилни части и стоки, поръчани от китайски потребители чрез сайтове за електронна търговия.

Както обясняват местните власти, благодарение на такива трансконтинентални маршрути, те очакват да увеличат отвореността на пристанището за свободна търговия Хайнан, да укрепят международните вериги за доставки на страните, участващи в проектите на инициативата „Пояс и път“. В бъдеще се очаква островът да създаде глобална мрежа за мащабни въздушни превози на товари.

В началото на юни Централният комитет на Китайската комунистическа партия и Държавният съвет на Китайската народна република публикуваха Общата програма за създаване на пристанище за свободна търговия Хайнан, припомня ТАСС.

Очаква се Хайнан да може да се формира като мощен финансов и икономически център, а след още 10 години – значително да засили иновативния потенциал на регион.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"