fbpx

По-голям оборот на куриерите, спад в издателската дейност

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 1.9% през четвъртото тримесечие спрямо третото тримесечие на 2019 г. Това съобщиха от НСИ.

По-значителен е ръстът при  „Въздушен транспорт“ – с 8.2%, и „Пощенски и куриерски услуги“ – със 7.7%. Намаление е регистрирано само при „Воден транспорт“ (1%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 2.3% спрямо третото тримесечие на 2019 година.

Най-голямо увеличение е регистрирано при „Дейности в областта на информационните технологии“ – със 7.3%, и „Информационни услуги“ – с 5.4%.

Съществен спад има при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (15.4%) и „Издателска дейност“ (13.3%).

При „Други бизнес услуги“ най-голямо повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 2.3%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ – с 1.7%.

По-значително намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 6.6%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ – с 4.6%.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 5.9% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е най-значително при „Воден транспорт“ – с 42.5%, и „Въздушен транспорт“ – с 23.5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е със 17.5% по-висок през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 година.

Най-съществен е ръстът при „Дейности в областта на информационните технологии“ (34.8%), докато намаление е отчетено само при „Далекосъобщения“ (3.7%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"