fbpx

ЕК отпуска 232 милиона евро за справяне с коронавируса

232 млн. евро отпуска Европейската комисия за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, в помощ на Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони.

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса, предаде БНР.

Ленарчич настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор.

Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка.

По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Еврокомисарят Кириакидис призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.

Утре международни експерти ще пристигнат в Италия.

Коронавирусът вече създава сериозни проблеми в страната. Броят на заразените е над 150. Четири са вече смъртните случаи там. В десет населени места е обявена двуседмичната карантина.

От българското външно министерство препоръчаха да се пътува само в краен случай в районите в Италия, където е установена зараза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"