fbpx

Финансират проекти на пчелари за 6,4 млн. лева тази година

Държавен фонд „Земеделие” започва да приема проекти от днес, 24 февруари, по новата Национална програма по пчеларство, която ще се прилага до 2022 г. За тази година ще бъдат предоставени 6 399 307 лева.

Документи се представят в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическото.

Приемът ще продължи до 9 март 2020 г.

Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на Фонда. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от програмата.

Допуска се финансиране на дейности за борба срещу вароатозата, за лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки.

Кандидатите ще получат помощ при купуване на дребен пчеларски инвентар, както и за подвижно пчеларство.

Ръководството на ДФ „Земеделие” уверява пчеларите, че административният капацитет на фонда ще бъде задействан на пълни обороти за разглеждане и одобряване на заявленията на кандидатите. Очаква се първото подписване на договори по пчеларската програма да стане в края на март.

Общият финансов ресурс на новата пчеларска програма е 19.2 млн. лева, от които 50 на сто са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет.

Отново ще има възможност инвестициите да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли в областните дирекции на Фонда по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на фирмата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"