Проследявайки фитнес активността, германски учени изследват Covid епидемията

Проследявайки фитнес активността, германски учени изследват Covid епидемията

Наскоро наложените мерки за социално дистанциране в Германия, все още не са забавили втората вълна от инфекция, коментират учени от института “Роберт Кох”, цитирани от Ройтерс. Те базират заключенията си на данни от приложението за проследяване на фитнес активността, пуснато тази пролет в Германия в рамките на наблюденията за разпространението на COVID-19

Над половин милион души са свързали своите интелигентни часовници и фитнес тракери с приложението Corona-Datenspende, което прави възможно изграждането на „крива на заразата“ въз основа на показания като пулс или брой крачки.

Повишеният пулс може да разкрие, че човек е с висока температура. Вероятно болният би направил по-малко крачки, ако не се чувства добре. Вземането на показанията може да послужи като основа за оценка на тенденциите при инфекция с COVID-19.

Тълкуването на суровите данни изисква няколко корекции, за да се вземат предвид външни фактори, например, че хората са склонни да тренират повече при хубаво време.

„В момента наблюдавам, че кривата на температурата предхожда броя на случаите между три дни и седмица“, казва Дирк Брокман от Института по теоретична биология към университета Хумболт в Берлин.

Лошата новина е, че обширните социални ограничения, обявени миналата седмица и наложени в Германия от понеделник, включително затваряне на ресторанти, спортни зали и театри, тепърва ще имат някакво въздействие.

„Кривата на заразата все още върви нагоре – изглежда по-линейна, но не виждаме пълното й изглаждане“, добавя Брокман, който ръководи проектна група в Института „Роберт Кох“, която също моделира как се разпространяват инфекциозните заболявания.

Брокман подчертава, че кривата на зараза не дава точна прогноза за инфекциите, но може да отбележи важни промени в тенденцията или повратните точки.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"