fbpx

Повечето страни от ЕС защитиха Big Tech от исканията на големите телеком компании

Повечето страни от ЕС отхвърлиха натиска на големите европейски телекомуникационни оператори, искащи Big Tech да бъдат принудени да помогнат за финансирането на внедряването на 5G и широколентовия достъп в региона, информира Ройтерс.

Министрите на телекомуникациите от 18 държави или отхвърлиха, или разкритикуваха предложеното за налагане на мрежови такси върху технологичните фирми.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Telecom Italia искат големите технологични компании да поемат част от мрежовите разходи, което бе прието позитивно от еврокомисаря по индустрията Тиери Бретон, бивш главен изпълнителен директор на France Telecom и френската IT консултантска фирма Atos.

Alphabet Google, Apple, Meta Platforms, Netflix, Amazon.com и Microsoft обаче отхвърлиха идеята, заявявайки, че инвестират в цифровата екосистема.

Министрите се позоваха на липсата на анализ на ефектите от данъка върху мрежата, липсата на инвестиционен дефицит и риска Big Tech да прехвърли допълнителните разходи на потребителите под формата на по-високи цени. Те също така предупредиха за потенциално нарушаване на правилата на ЕС за неутралност на мрежата, които изискват всички потребители да бъдат третирани еднакво, бариери пред иновациите и по-ниско качество на продуктите.

Сред критиците са Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Литва, Малта и Нидерландия, сочи информацията на Ройтерс. Кипър, Франция, Гърция, Унгария и Италия подкрепят идеята, докато Полша, Португалия и Румъния са по-скоро неутрални.

(Агенцията не посочва България към коя от тези три групи се е присъединила с мнението си.)

Очаква се Бретон да изготви доклад до края на юни с обобщение на обратната връзка, предоставена от Big Tech, телекомуникационни доставчици и други, коъто ще очертае следващите му стъпки.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"