fbpx

Атмосферата се свива под въздействието на климатичното затопляне

Това е последствие от глобалното затопляне, което донякъде изненадва учените. Парниковият ефект, предизвикан от човешките емисии на парникови газове, затопля климата, но парадоксално охлажда горната част на атмосферата, пише RFI.

Подобно на лука, атмосферата на Земята се състои от няколко слоя. Ние живеем в тропосферата, която е с надморска височина до около 15 километра. Това е мястото, където се случват повечето метеорологични и климатични явления.

Поради човешката дейност тя се затопля. С парниковия ефект, причинен от емисиите на газове от изкопаеми горива, топлината остава затворена в тропосферата и следователно се разпространява по-малко в горните слоеве на атмосферата, което съответно води до тяхното охлаждане. Температурата там намалява два пъти по-бързо, отколкото се покачва в тропосферата.

Това не е добра новина, защото в тези горни слоеве се извършват климатични явления, които са от съществено значение за правилното равновесие на системата. Например, там духат много силни ветрове, които окзавт въздействие върху планетата като цяло и в момента е трудно да се предвиди до каква степен тя ще бъде засегната от тези промени.

Това охлаждане има и друг ефект: студеният въздух кондензира. С други думи, заема по-малко място от горещия въздух. В резултат на това нашата атмосфера се свива и стеснява. Тя е намаляла с близо километър и половина през последните 20 години, но този феномен все още е слабо изследван и последствията от него остават да бъдат проучени с точност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"