fbpx

Европарламентът съгласен на отрочка за Brexit

Лидерите на политическите групи в Европейския парламент са решили, че подкрепят искането на Лондон за нова отсрочка на Brexit. Това става ясно от съобщение на ЕП.

Там е отбелязано, че се подкрепя отсрочка до 31 януари в зависимост от това кога приключи ратификацията на споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

Предвижда се дотогава евродепутатите да обмислят внимателно договорените от Европейската комисия и Лондон промени в споразумението.

Становището на ръководството на ЕП е изпратено до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Предложение към лидерите на държавите от ЕС за отлагане на Брекзит направи Туск преди броени дни. Той смята, че не е необходимо да се свиква нова среща на върха, а решението би могло да мине чрез писмена процедура.

Туск е категоричен, че ЕС няма да се раздели с Великобритания без споразумение.

Председателят на ЕП Давид Сасоли каза преди месец, че евродепутатите ще подкрепят ново отлагане, само ако Великобритания предвиди предсрочни избори или второ допитване за членството в ЕС.

Междувременно следващият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че Великобритания трябва да предложи кандидат за комисар, ако все още е член на Европейския съюз след 31 октомври, съобщи Reuters.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"