fbpx

Половин милиард лева повече за образование в проектобюджета

Ръстът на средствата за образование през следващата година ще е около половин милиард спрямо тази година, обеща министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод проектобюджета за 2020 г.

Заложени са 360 млн. лева за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. За сравнение, през тази година увеличението на учителските заплати беше 330 милиона лева. Като процент обаче по-малко ще нараснат възнагражденията отколкото през настоящата година.

С 10 на сто ще бъдат вдигнати парите на непедагогическия персонал, каза още министърът, цитиран от БТА. Той участва в националната конференция „Европейските ценности в образованието в България“, организирана от Синдиката на българските учители при КНСБ.

Вълчев очаква и повече субсидиите за университетите и за БАН. Вероятно ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития. Трябва да се обновяват и училищните кабинети, защото е необходимо оборудване, което е свързано с промяна и с подобряване на методите на обучение“, каза още министърът на образованието.

Увеличението на възнагражденията на учителите е заложено в т.нар. средносрочна бюджетна прогноза, която правителството прие през април, а през следващата седмица се очаква Министерството на финансите да представи за обсъждане проектобюджета за 2020 г. По процедура след това трябва да бъде приет от Министерския съвет и накрая от парламента.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"