fbpx

Заразеното със салмонела пилешко било за преработка

Пилешкото месо от Полша, заразено със салмонела, не е стигнало до магазините. Количествата са били за преработка.

Месото е открито в пререработвателно предприятие и ще бъде унищожено. Това твърди директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков.

Министърът на земеделието Десислава Танева пък обясни, че 109 тона заразено охладено пилешко месо е намерено от служители на БАБХ. Проверките са направени след получена нотификация от общоевропейска система за бързо уведомяване.

При изпълнението на своята национална мониторингова програма Словакия открива заразеното пилешко и уведомява всички страни, в които въпросният полски производител продава. Други предупреждения са дошли от Литва. Има и от Полша.

Получени са 17 нотификации, 10 от тях пристигат след 29 октомври тази година. В 15 от предупрежденията става дума за един и същ полски производител. БАБХ е изпратила и до контролния орган по храните в Полша информация за проверката. Продукт на този производител е продаден поне в още 7 европейски страни

От началото на годината БАБХ е направила 400 проби в кланници и при производители. Открити са общо 14 заразени проби, но партидите не са пуснати до пазара.

Когато месото е за консумация от крайни потребители БАБХ уведомява чрез съобщение на сайта си.

Ако обаче месото, както е сега с пилешкото, отива за преработка, не се информират потребителите.

При следващи нотификации това да се направи независимо, че продуктът не е за директна консумация, се е разпоредила Десислава Танева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"