fbpx

650 фирми от тридесет държави на мегафорума за агробизнес в Пловдив

Близо 650 фирми от тридесет държави се представят на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, които се провеждат от 19 до 23 февруари 2020 г. в Международен панаир Пловдив.  Очакват се 40 000 гости от България и Европа.

Ще бъдат демонстрирани 75 новости, сред които иновации в селското стопанство, лозаро-винарството и хранителната индустрия.

Тук се очертава посоката за развитие на отрасъла, показва се кои са иновациите и какво от тях може да се приложи, каза министърът на земеделието Десислава Танева, която откри шестото издание на мегафорума.

2020 година е ключова за земеделския отрасъл, не само в България, а в целия Европейски съюз, защото ще бъде определен бюджетът на новата Обща селскостопанска политика, допълни Танева.

По думите й инвестициите в аграрния отрасъл са 8 процента от вложенията в цялата икономика на страната.

7,7 млрд. лева са инвестициите за последните пет години, което е средногодишно 1,3 или 1, 9 млрд. лева. Аграрният отрасъл дава 3,5 и 3,8 процента от брутната добавена стойност.

Агрофорумът е единствен по рода си на Балканите и се организира от Международен панаир Пловдив под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите. Специален гост на  церемонията  беше Пау Рока, генерален  директор на Международната организация по лозата и виното.

Мегафорумът дава научни и практически решения за климатичните промени, екологичното замърсяване, биопроизводството, здравословното хранене, показва нови бизнес инициативи и модерни продукти за потребителите, каза д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

След като преряза лентата, министър Танева разгледа експозициите, разположени в шест палати и откритите площи край тях.

Шестото издание на мегафорума е доминирано от високите технологии, променящи целия път от нивата до трапезата.

В Града  на виното и деликатесите  участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ представят храни, напитки и гурме специалитети.

За първи път се организира конкурсът „Нов продукт на българския пазар“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"