fbpx

Африканската чума може да унищожи уникална порода свине у нас

пръскане против африканска чума

Има риск африканската чума да унищожи напълно уникалната българска порода източнобалканска свиня, каза за БНР Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня.

Остават около 3 хиляди живи свине от тази порода. От половин година обаче лицензираните кланици отказват да приемат такива прасета, а държавата отказва да определя пасища за тях. Директорът на Агенцията по храните вече забрани свободното отглеждане на източнобалканската свиня.

Тези животни са на практика с физиология и поведение на дивите. Затварянето им води до промяна в поведението, почват да се хапят, нервни са, неспокойни са, не наддават добре. Има риск да заболеят. За тях е жизненоважно да се разхождат.

На този етап вече има констатирани три огнища в стада източнобалкански свине. Две в град Смядово и едно в село Веселиново, последното е от преди няколко дни, за втори път в Смядово. Имаме силни притеснения, че заразяването е било умишлено, коментира Донева.

За жалост обаче не виждам някакви конкретни действия, които може да се похвалим, че са направени. Стопаните и в трите области, където е позволено отглеждането на източнобалкански свине – в област Шумен, област Варна и област Бургас, нямат реална практическа възможност да си реализират продукцията. Липсата на търговия на практика означава икономически фалит и съсипване на стопанството, добави Радостина Донева.

Изпратено е запитване до директора на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков, до Министерството на земеделието и храните и Центъра за оценка на риска за създалата се ситуация. До този момент няма реакция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"