fbpx

Заразата по свинете продължава да се разраства

диво прасе

Нови случаи на африканска чума по свинете са регистрирани в седем села в Търговищка област. Инфекцията е открита при диви прасета.

Ветеринарните власти са взели проби от всички работещи кланици и ферми на територията на областта и са ги изпратили за изследване, съобщи Областната епизоотична комисия, цитирана от БНР.

Служители на областната администрация, съвместно с представители на общините са определили терените за загробване на животни.

Осъществява се и постоянен контрол от свиневъдните обекти. Контролират се добитите количества животински продукти, както и правилното им съхранение и предаване за обезвреждане.

Припомняме – на 9 януари 2019 г. влезе в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна.

БАНХ предприе тези заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните.

В месодобивните предприятия се извършва почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"