fbpx

Извънредно заседание на кабинета, заразата в света се разширява

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Министерския съвет днес от 11.30 часа заради ситуацията с коронавируса.

То се провежда съвместно с Националния оперативен щаб и е във връзка с обявената от Световната здравна организаця спешност за общественото здраве от международно значение на заболяването COVID-19.

Това съобщи правителствената информационна служба.

В света разшириха мерките за борба с потенциалната пандемия, тъй като броят на новите случаи извън Китай, фокусът на огнището, за първи път надхвърли този в страната.

САЩ и Южна Корея отложиха съвместни военни учения, за да ограничат разпространението на заразата.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че страната, регистрирала 23 случая на вируса, се основава на предположението за пандемия. „Има всякакви индикации, че светът скоро ще влезе във фаза на пандемията на коронавирус“, заяви Морисън по време на пресконференция в Канбера.

Държавният департамент на САЩ издаде ново предупреждение за пътувания до Южна Корея, след като американските военни съобщиха в сряда за първия случай на коронавирус при 23-годишен войник в база близо до южнокорейския град Тегу.

Според Ройтерс 3246 случая са били регистрирани извън Китай, 51 души са загинали.

В Италия със 100 повече са заразените и броят им надхвърли 400, починалите от инфекцията са вече 12.

Китай съобщи за 433 нови случая в четвъртък в сравнение с 406 предния ден и 29 смъртни случая, най-малко от 28 януари.

Южна Корея отчете 334 нови заразени, а общо са вече 1595, което е най-високото ниво сред всички страни с изключение на Китай.

Броят на заразените в САЩ е 59, като повечето от тях са американци, които се завърнаха от круизен кораб под карантина в Япония.

Междувременно стана ясно, че в Нигерия са потвърдили първи случай на новия коронавирус. Италиански гражданин пристигнал на 25 февруари от Милано по работа и на следващия ден се разболял.

В Беларус също съобщиха за първи случай на коронавирус. Заразеният е студент от Иран.

И в Нова Зеландия е установен заразен пациент, който е пристигнал от Иран.

Жена, върнала се на 24 февруари от италианския град Верона е носител на новия коронавирус в Литва.

Пациент в Нидерландия е диагностициран с новия коронавирус. Той е от южния град Тилбург и наскоро е пътувал в Северна Италия.

Властите в Северна Корея прекъснаха всички връзки чужбина. Всички чужденци в страната в момента са под карантина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"