fbpx

Влошава се бизнес климатът в търговията и услугите, съобщи НСИ

Общият показател на бизнес климата  намалява с 0.8 пункта през февруари 2020 г. спрямо предходния месец. Това е резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в търговията на дребно и сектора на услугите, сочат резултатите от бизнесанкетите на НСИ.

Бизнес климат – общо

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ запазва равнището си от януари. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като леко понижена, като и очакванията им за дейността през следващите три месеца се влошават.

Очаквана производствена активност в промишлеността през следващите три месеца

Основните фактори, затрудняващи предприятията, остават недостигът на работна сила и несигурната икономическа среда.

Затруднения в производствената дейност в промишлеността

Част от мениджърите предвиждат запазване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

През февруари съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 0.5 пункта в резултат на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Бизнес климат в строителството

Същевременно и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са по-благоприятни, което ще доведе до допълнително наемане на персонал.

Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъдат най-сериозните пречки за бизнеса. През последния месец се отчита засилване на негативното влияние на икономическата среда.

Затруднения в строителната дейност

За продажните цени анкетата регистрира намерения за известно повишение, макар преобладаващата част от мениджърите да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се понижава с 0.6 пункта, което се дължи на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията от „добро“ към „задоволително“.

Бизнес климат в търговията на дребно

Същевременно обаче прогнозите им за бизнес състоянието през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им за обема на продажбите през следващите три месеца се регистрира подобрение.

Основните затруднения за развитието на дейността остават конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Очакванията на търговците са за запазване на продажните цени през следващите три месеца.

През февруари съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ спада с 3.6 пункта заради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-резервирани са и мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги.

Бизнес климат в сектора на услугите

Конкуренцията в бранша продължава да е най-сериозният проблем за бизнеса. На второ и трето място са факторите „несигурна икономическа среда“ и „недостиг на работна сила“.

По-голяма част от мениджърите предвиждат продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"