fbpx

Пандемията може да предизвика глобална рецесия, смятат в Moody’s

„Предишното ни предположение, че вирусът ще се ограничи в рамките на Китай, се оказаха оптимистични, като шансовете за пандемия се увеличават“ – това посочват икономисти от изследователското звено Moody’s Analytics.

Ако възникне такава ситуация на глобална пандемия, това ще доведе до „глобална икономически рецесия и рецесия в САЩ през първата половина на тази година“, прогнозират икономистите, цитирани от БНР.

Финансовото поделение на рейтинговата агенция Moody’s Analytics прогнозира, че с рязкото увеличаване на случаите на коронавирус извън Китай шансовете настоящата епидемия да се превърне в пандемия са се удвоили – от 20% на 40%.

Световната икономика вече беше нестабилна преди избухването на вирусната епидемия и поради това уязвима към всичко, което не се придържа към сценария.

Рейтинговата агенция смята, че вирусът представлява риск в посока надолу и за американската икономика и въпреки че има ограничения за провежданата парична политика, Федералният резерв на САЩ може да се наложи в крайна сметка да се намеси. Засега обаче Moody’s не очаква Фед спешно да намали лихвите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"