fbpx

Българите да не пътуват за Китай, предупредиха властите

Четвърта степен риск заради коронавируса обявиха българските власти. Това означава предупреждение към гражданите на страната и извън нея да не пътуват до Китай.

Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещание при премиера Бойко Борисов.

Участвали са също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на вътрешните работи Младен Маринов, както и представители на компетентните органи, които следят ситуацията с коронавируса.

Има готовност за обявяване на пета степен на риск другата седмица, която означава забрана за пътуване до Китай.

В азиатската държава се поддържа връзка с около 270 сънародници, но до момента никой не е потърсил съдействие с посолството ни.

Единствено трима българи – две момичета и едно момче студенти, ще бъдат транспортирани от Ухан.

Те са вече са на територията на френското консулство. Едно от момичетата е с двойно гражданство и тя ще пристигне в Германия още днес, където и ще остане, съобщи Захариева.

Другите двама – момче и момиче, ще бъдат транспортирани утре рано сутрин със самолет на френските авиолинии. В неделя „Спартан” ще ги поеме от летището във Франция. След като пристигнат в София те ще бъдат откарани във ВМА за 14 дни.

Междувременно стана ясно, че жертвите на коронавируса в Китай са вече 259, а заразени са 12 000.

САЩ обявиха извънредно положение и временно забраниха влизането на чужди граждани, които може да представляват опасност заради епидемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"