fbpx

Великобритания готви пълни проверки на вноса от ЕС, ако няма сделка

Великобритания ще въведе пълна проверка на товарите на границата с Евросъюза, ако преговорите в Брюксел за свободна търговия завършат с провал.

За това съобщава The Daily Telegraph, цитиран от ТАСС.

По информация на изданието става въпрос за сценарий, при който отсъства сделка между ЕС и Обединеното кралство.

„Ние планираме пълна проверка на цения внос от ЕС, която може да включва експортни декларации, ветеринарни документи и т.н.“, обяснил правителствен източник пред изданието.

Дали това ще се хареса на бизнеса е различна тема, защото натоварването на границите от януари 2021 ще предизвика закъснение за доставките, някои от които са с по-кратък срок на годност.

По мнение на The Daily Telegraph, декларирайки подобна твърдост, Лондон вдига летвата преди да започнат преговорите за бъдещи отношения през март.

Европейският съюз обаче не се плаши твърде много от тези планове.

„Чухме подобни заплахи от предишния премиер Тереза ​​Мей, но за да бъда честен, никога не вярвахме в тях. Ако Обединеното кралство е готово за граничните проверки, ще бъде много по-добре и за двете страни“, коментирал висш чиновник от Брюксел пред вестника.

След референдума през 2016 г. за излизане от Европейския съюз властите на Обединеното кралство се обявиха за затваряне на границите си за мигранти от Континента.

В същото време обаче оставиха свободна и безмитна търговията. В Брюксел отхвърлят подобна избирателност, категорично заявявайки, че свободата на движение на хора е една от четирите основни свободи на ЕС (заедно със свободното движение на стоки, услуги и капитали. Лондон не може да действа избирателно.

Великобритания напусна ЕС в 23:00 ч. по Гринуич снощи с временна сделка за 11-месечен преходен период. През това време премиерът Борис се надява да договори споразумение за свободна търговия, подобно на това между Канада и ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"