fbpx

Чумата по свинете се разраства от началото на годината

Въпреки очакванията на специалистите, че заразата с Африканска чума по свинете ще заглъхне в студеното време, от началото на годината са регистрирани 5 нови огнища.

Това каза изпълнителният директор на БАБХ проф. Паскал Желязков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Завишена е смъртността в свинекомплекса в Никола Козлево. На 3 януари е поставена диагноза африканска чума по свинете. Същото е заболяването и във фермата в Брестак, от където идват прасетата за угояване в Никола Козлево. Има още няколко случая при домашни свине. Други две огнища са в малка ферма в Карловско и две прасета в Сливенско.

От изследваните 740 диви свине под 70 са инфектирани.

Според проф. Паскал Желязков близо 10 % от постъпилите за изследване проби са положителни. Това означава, че лека-полека процентът на инфектираните прасета нараства и ще се прави анализ каква е причината.

Започва процедура по евтаназия на заразените животни от свинекомплекса в село Брестак, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде БГНЕС. Там се отглеждат 39 656 свине.

Двата свинекомплекса –в шуменското село Никола Козлево и този в Брестак, са стопанисвани от една и съща фирма. Най-вероятно заразата е станала при транспортиране.

В община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, община Вълчи дол, Варненска област. Определена бе и десеткилометрова наблюдавана зона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"