fbpx

Премиерът обсъжда с превозвачи промени в тол таксите

Проблемите в транспортния сектор и възможностите за актуализиране на тарифите за тол таксите обсъжда премиерът Бойко Борисов с представители на пет сдружения на превозвачи и на националния таксиметров синдикат. Това съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Превозвачите обявиха национален протест за 13 януари. Фирмите за товарен и автобусен превоз ще спрат работа в над 60 града на страната.

Те са против системата на тол таксите и срещу нерегламентираните превози, за които браншът от години настояват да бъдат инкриминирани.

Според превозвачите новите такси ще доведат до непосилно за потребителите и фирмите увеличение на транспорта. Те искат оставката на регионалния министър.

В разговора участват министрите на финансите и на регионалното развитие Владислав Горанов и Петя Аврамова, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната агенция.

Междувременно от Института за пътна безопасност пуснаха отворено писмо до медиите, в което подкрепят решението да бъде въведена тол система.

В държавите от Европа с тол система, нивото на пътна безопасност се е подобрило заради допълнителните средства, вложени в безопасна инфраструктура, твърдят от неправителствената организация.

Една от държавите, които са постигнали най-голям напредък в пътната безопасност в Европа, е Гърция. Там жертвите са намалели с 45% след въвеждането на тол системата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"