fbpx

Умъртвяват животните в голяма свинеферма в Шуменско

В индустриална ферма в с. Никола Козлево, област Шумен е пламнало огнище на болестта африканска чума по свинете.

Положителният резултат е потвърден от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни.

Започнали са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево. А също и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат населените места: с. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

Предстои умъртвяване на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект.

„Не можем да приложим мерки да отделим заразените от болните прасета, защото инфекцията така е проникнала в обекта, че нямаме възможност да го направим. Също ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи, но г-жа Танева ми каза „дайте колкото можем да щадим животновъдството, защото държавата понесе огромни загуби“, заяви проф. Паскал Желязков, директор на БАБХ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"