fbpx

Путин и Ердоган пускат „Турски поток“ на 8 януари, и Борисов е поканен

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Ердоган на официална церемонията в Истанбул ще обявят пускането на газопровода „Турски поток“.

Българският министър-председател Бойко Борисов е получил покана да присъства на откриването от турския президент.

Там ще бъде и главният изпълнителен директор на “Газпром” Алексей Милер.

Преди ден Борисов направи инспекция от хеликоптер на построеното трасе от газопровода в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци.

 „150 км вече са положени, над 18 000 тръби. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера.

В края на ноември при срещата в Белия дом Тръмп е искал от България да прекрати постепенно доставките на руски природен газ и да го замени с втечнен газ от САЩ, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис. Борисов твърди, че е успял да убеди президента на САЩ, че това за България означава смяната на един монопол с друг и истинската диверсификация е да се ползва природен газ от възможно най-много доставчици.

По време на инспекцията си Борисов подчерта, че това, което се строи през нашата територия, е „Балкански поток”.

Това реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м ще излизат директно към Сърбия. Останалото количество ще остава за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб “Балкан”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

България бе избрана за продължението на “Турски поток” през юни 2018 г. При посещението на българския министър-председател в Москва Путин специално подчерта, че България получава отклонението от “Турски поток” по настояване на Ердоган.

На 8 януари т.г. сутринта премиерът ще приеме голяма американска делегация, водена от помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. След обяд ще лети за Истанбул.

 „Не за първи път великите сили ме изправят пред такива изпитания”, коментира премиерът, цитиран от Епицентър.бг. 

Хейл е специален пратеник на американския президент. В делегацията са включени и специалисти по енергетика, борба с корупцията, които ще участват в първите разговори по изпълнение на подписаното през ноември от Борисов и Тръмп стратегическо споразумение между България и САЩ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"