fbpx

До 100 000 лв. стигат мерките за биосигурност в една свинеферма

Между 80 000 и 100 000 лв. са необходими на всяка една ферма, на всеки един свинекомплекс, за да предприеме допълнителни мерки за биосигурност, което ще ги предпази от африканската чума. Това обясни пред БНР бившият министър на земеделието Мехмед Дикме. Малките комплекси трудно се справят с подобни разходи.

Той коментира последното открито огнище на заразата в село Никола Козлево. Това е една от най-големите свинеферми в страната и избиването на всички животни  ще окаже много сериозно влияние на самия пазар на месо. Потребителите ще го усетят скоро, прогнозира Дикме.

Преките загуби за това предприятие са около 10 млн. лв, но косвените могат да са 2-3 пъти по-големи.

Епидемията от африканска чума по свинете не е отшумяла,  разпространението ѝ продължава. В близките месеци, а може би и в близките години, ако не се предприемат сериозни и адекватни мерки, трудно ще отшуми. В Германия са били включени военни хеликоптери за борба с тази зараза.

Според Дикме е „смешна“ оградата по границата с Румъния. Тя беше поръчана от заминалия си безславно земеделски министър Румен Порожанов. Още по негово време не са предприети необходимите мерки. Трябвало е да се направи 30- километрова зона и абсолютно всичко да бъде умъртвено там.

Най-големият проблем в момента не е борбата с чумата във фермите, а борбата с чумата в гората, смята Мехмед Дикме.

Хората, които се занимават с дърводобив, и колите, които изнасят дървесината, са преки преносители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"