fbpx

Затягат режима за малки и големи свинеферми

Новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и индустриални ферми влизат в сила от днес.

Измененията и допълненията в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Основната цел е да се намалят рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.

В личните стопанства се допуска отглеждането на не повече от 3 прасета за угояване. Трябва да бъдат осигурени места за храна, вода и съхранение на фуража. Всяко стопанство да има ограда и обособено място за отглеждане на животните с определена площ. Стопаните да предприемат действия за дезинфекция, както и за ограничен контакт с хора и други животни.

При фамилните и индустриалните ферми новите мерки включват създаване на буферна зона или двойна плътна ограда около обектите за предотвратяване на контакт с диви свине.

За да се ограничи контактът с гризачи, други вредители и насекоми, е необходимо да са покрити местата за съхранение на фуража. 

Предвидено е допълнително измиване и дезинфекция на транспортните средства на място,  различно от обособеното на входа. 

Изисква се изготвяне на програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Във фамилните ферми се отглеждатдо 10 свине майки с приплодите им, но не повече от 200 броя общо.

В този тип ферми трябва да има филтър за смяна на работното облекло на входа и изхода на всяка сграда, в която се отглеждат свине.

Да е оборудван с вана за измиване и дезинфекция на обувките и съоръжение за дезинфекция на ръцете.  




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"