fbpx

Новите изтребители вдигнали парите за отбрана над два пъти

В бюджета е било заложено за Министерството на отбраната да се изхарчат 1,58 на сто от БВП, но с парите за нови изтребители тези разходи достигат почти 3,5 на сто от БВП.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в  отговор на народните представители Николай Цонков и Антон Кутев за планирани и изпълнени политики чрез бюджета на страната.

С актуализация на бюджета бяха заделени 1,8 на сто от БВП за придобиване на нови изтребители. С този разходи дефицитът на консолидираната фискална програма е 0,97 на сто от БВП при планиран дефицит 2,1 на сто.

Разходите по консолидираната фискална програма за 2019 година са били 37,1 на сто от прогнозния БВП при планирани 37,9 на сто.

Според министъра няма харчене на излишъци в бюджета, а преразпределение на разходите, които са взети с решения на правителството, предаде БТА.

Антон Кутев и Николай Цонков смятат, че в края на 2019 година, както и всяка друга година напоследък, рязко са се увеличили разходите в бюджета извън решенията на Народното събрание.

През м.г. най-много са били разходите за социални политики – при планиране 11,8 на сто от БВП са изхрачени 12 на сто.

За здравеопазване са планирани 4,4 на сто от БВП, но са изхарчени 4,5 на сто от БВП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"