fbpx

Държавната петролна компания ще „ценообразува разумно“, твърди Горанов

Когато международните цени се променят с определен процент, не същото се наблюдава с горивата в България. Група бензиностанции поддържа средно с по 20 ст. над средната цена.

Близо 50 ст. е разликата между най-ниските и най-високите цени и това е провокирало държавата да създаде държавна петролна компания.

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов на брифинг, след като на извънредно заседение Министерският съвет разгледа проект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Съвносители са министърът на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.

Ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, те ще покажат цена колкото другите или по-добра, смята финансовият министър.

Горивото напуска данъчния склад с платен акциз и ДДС, така че държавата почти е изчерпала ролята си за ценообразуването.

„Няма да скрия разочарованието, че някои икономически субекти посегнаха и на данъци, които те не плащат“, коментира Горанов и посочи, че става дума за ДДС.

Преди няколко дни беше оповестено, че ще бъде създадена „Държавна петролна компания”, а планът на правителството е да изгради до 100 бензиностанциите в областните градове и по основните пътища.

Владислав Горанов посочи, че по статистика 91% от всички данъчни складове са собственост само на 6 оператора, един от тях пък държи 78,3% от вместимостите.

Не твърдим, че има нещо нередно, но искаме да създадем допълнителна конкуренция на този пазар и да покажем с пазарни инструменти действителната цена.

Държавата ще влезе там, където е необходимо и където не работи пазарът, допълни още Горанов. Той цитира Адам Смит, че конкуренцията ражда общото благо.

„Позицията на г-н Божков цели да дискредитира членове на правителството и дори премиера. Взаимоотношенията между г-н Божков и г-н Домусчиев са си само тяхна тема“.

Така Владислав Горанов коментира втората серия компромати, която хазартният бос Васил Божков пусна тази сутрин.

На страницита си във Фейсбук той показа „паметна записка“, според която се договаря с бизнесмена Кирил Домусчиев да сключи 10-годишен рекламен договор с Нова телевизия по 20 млн. лева без ДДС на година.

В записката е посочено още, че ще получи съпорт пред Държавната комисия по хазарта.

“Васил Божков не е получавал привилегировано третиране по абсолютно никакъв начин и практическата истина във всичко това ще се установи в хода на следствието“, каза още Владислав Горанов.

Той заяви, че се е виждал с Божков, както и с други бизнесмени, за да се коментират възможности за подобряване на бизнес средата у нас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"