fbpx

143-ма депутати „за“ Държавната петролна компания

Със 143 гласа „за“, 1 „против“ и 4 въздържали се бяха приети на първо четене в парламента промените в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, предложени от правителството.

Чрез тях се създава „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката и държавни бензиностанции.

Новата държавна структура срещна широка подкрепа от всички политически сили в Народното събрание.

Предприятието ще управлява данъчните складове – пряката връзка с крайния разпространител на горива.

Това от своя страна ще гарантира прозрачност и възможно най-ниска цена за потребителя, се посочва в мотивите на вносителите на законопроекта.

Предвижда се управляваните от „Държавна петролна компания“ данъчни складове да подлежат на регистрация по общия ред на закона.

Тези данъчни складове ще могат да се ползват от доставчиците на горива при недискриминационни условия и при спазване на принципа на неутралност, са сред аргументите на кабинета.

Целта е държавата да участва на пазара на горива като доставчик на този вид акцизна стока, което ще доведе до повишаване на конкуренцията на търговията на едро и дребно с горива.

Основната политика са данъчните складове, през тях ще влязат и повече участници, ще имаме и повече бензиностанции. Имайки повече участници, ще имаме по-добри цени, по-добра услуга и по-качествено гориво, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"