fbpx

Държавните бензиностанции са „авантюра“, смята президентът Радев

„Авантюра“ – така президентът Румен Радев нарече идеята да бъдат създадени държавни бензиностанции.

Според него, цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник и на регулатор на пазара.

Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос, коментира в Садово президентът, цитиран от бТВ.

„Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, допълни той.

Радев призова, вместо бензиностанции, държавата да построи центрове за дигитални технологии в областните градове, да ги оборудва адекватно и да осигури качествени млади специалисти, които да работят с децата.

Той разкритикува и намаляването на ДДС в някои сектори.

 „Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети“, подчерта държавният глава.

Според него данъчна политика не е справедлива и задълбочава бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления и ни отдалечава от европейския модел.

В Садово президентът Румен Радев посети Института по растителни генетични ресурси.

Въпреки не доброто материалното оборудване на тази най-голяма банка на Балканския полуостров, въпреки недофинансирането, въпреки липсата на млади научни кадри, хората тук съхраняват традиции, съхраняват сортове, разработват нови, каза президентът.

Той подчерта, че селското стопанство може да ни изведе от кризата. Но трябва да си даваме сметка, че не може да има съвременно конкурентоспособно селско стопанство без съвременна агронаука.

Държавата трябва много повече да помага, защото България е петата държава в света, която започва да създава агронаука и този безценен капитал трябва да развиваме в бъдеще, допълни Румен Радев.

„Кризата с Ковид 19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана. Земята ни е благодатна, можем да произвеждаме много повече плодове и зеленчуци от вносните и да заложим на нашата наука, на нашите фермери. Да разработим къси вериги от фермите до маса на всеки българин“, продължи държавният глава.

И обърна внимание, че това няма да стане само с обещания, необходима е научно обоснована стратегия за следващия прорамен период. Необходим е коректен Закон за земята и поземлените отношения, който да поставя на равна основа дребните с едрите производители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"