fbpx

ЕК мобилизира 750 млрд. евро за възстановяване на европейската икономика

Европейската комисия иска да мобилизира 750 милиарда евро (821,33 милиарда долара) във фонд за възстановяване на европейската икономика след коронавирусната криза. Това съобщи германският телевизионен канал n-tv в сряда, позовавайки се на източници в Брюксел, предаде Ройтерс.

От тази сума 500 милиарда евро ще бъдат безвъзмездни помощи, а 250 милиарда евро ще са заеми, посочват източници, цитирани от n-tv.

Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, потвърди информацията и приветства в Туитър предложението като „европейски пробив“, който „ще се справи с безпрецедентна криза“.

Да се създаде фонд за възстановяване на европейската икономика на стойност 500 млрд. евро, предвижда съвместният план на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за борба с последствията от пандемията Ковид-19.

За изпълнението на плана е необходимо да се получи одобрението на депутатите на Европейския парламент и на всички държави-членки на Съвета на ЕС.

Според пролетната прогноза на Европейската комисия, публикувана на 6 май, рецесията на икономиката на ЕС през 2020 г. ще бъде 7,7%, което ще бъде абсолютен рекорд в историята на Съюза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"