fbpx

Асоциация анонсира проект за газификация на 1 млн български домакинства

Проект за газификация на 1 млн български домове и възможностите за постепенно преминаване към използване на смес от природен газ и зелен водород, анонсираха от Българската асоциация за природен газ (БАПГ) по време на годишното редовно заседание на Общото събрание на члeновете на асоциацията. Изтъква се, че този проект е с потенциал да намали с поне 20 % въглеродния отпечатък на цялата българска икономика.

От БАПГ са убедени, че преходът към   въглеродно неутрална енергетика може да бъде бързо и ефективно постигнат само чрез ефективно използване на наличната и развитие на нова модерна газова инфраструктура, тъй като природният газ има сериозен неизползван потенциал за декарбонизация на българската енергетика.

Асоциацията е на мнение, че природният газ няма алтернатива като ефективен инструмент за постигане на целите на „зелената сделка“ в синергия с потенциала на всички ВЕИ, както и че българската енергетика има нужда от ясна пътна карта за бързо развитие на газификацията на България, за да бъде компенсирано изоставането спрямо всички енергетики в ЕС.

В Българска асоциация „Природен газ“ членуват представители на всички видове компании, заети с дейности в областта на газификацията в страната в т.ч. газоразпределителни компании, газови инженерингови компании, проектанти, инсталатори на газови, отоплителни и климатични инсталации, както и българския газопреносен оператор.

Членовете на Асоциацията са изградили за последните две деситилетия близо 8000 км. нови модерни газоразпределителни и газопреносни мрежи, които снабдяват над 150 000 български домакинства, както и няколко хиляди големи, малки и средни предприятия, обществени сгради и други потребители на енергия с природен газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"